#Let’sCook! Plecing Kangkung (Water Spinach with Chilies)

arts and culture, health&beauty, lifestyle, politik dan hukum

 

250px-pelecing_kangkung

Plecing Kangkung (Water Spinach with Chili Sauce) dok. wikipedia

Di artikel sebelumnya, aku sudah post soal resep Ayam Taliwang. Kali ini, enggak afdol rasanya kalau enggak sekalian muat resep Plecing Kangkung. Karena, makanan satu ini emang pasangan banget sama Ayam Taliwang.

So, is it difficult to make water spinach with chili sauce (Plecing Kangkung)? The answer is no at all. hehe. Makanya, ayo, dicoba..

You just need to blend some ingredients and fry them on a pan. Then, pour the sauce on top of the boiled water spinach. You can also add fried ground nuts on the plate to make it more crunchy.

Oke, jadi ini resepnya yang sudah kupraktikkan, ya 🙂

Resep Plecing Kangkung

Sauce (crush it using blender)

5 grains of shallot (bawang merah)

3 cloves of garlic (bawang putih)

1 teaspoon of burned terasi (Indonesian traditional shrimp paste)

2 cm of ginger, crush and use the white

5 curly chilies

3 bird’s eyes chilies pepper

3 candle nuts, burned

 


3 pieces of water spinach (kangkung)

chicken broth

sugar

salt

cold water

 

How to make:

  1. Blend all the sauce ingredient and fry into pan until the mixture thickens. Put aside.
  2. Boil water spinach using chicken broth. Add sugar and salt. After the water spinach gets tender, drain the water.
  3. (always drain the water, including the cold water, before pouring with chilies sauce)

  4. Pour cold water on the boiled water spinach. Leave it to the side until couple of minutes
  5. Pour the chilies sauce on top of the boiled water spinach. Plecing kangkung is ready to be served. If you like, you can add also fried ground nuts on the plate. 🙂

 

 

 

#Let’sCook! Roasted Chicken with Taliwang (Lomboknese) Spicy Sauce

arts and culture, health&beauty, lifestyle, politik dan hukum

Haloo bloggers,

It’s already been a week and I haven’t written anything in my blog. Habis pegang event Festival Teater Jakarta (FTJ) 2016 dan menyelesaikan semua urusan Laporan Pertanggung Jawaban (LPJ), aku langsung liburan ke luar kota sampai akhir pekan ini.  Butuh refreshing banget soalnya cos that was a three-weeks event. But, now, here I am and I will give you an easy to cook recipe in this article.  🙂

So, what recipe that I’m gonna share with you all?

Ayam Taliwang, atau dalam bahasa Inggris bisa kita sebut roasted chicken with Taliwang (Lomboknese style) spicy sauce. This food is very special to me. First of all, aku udah sering banget pergi ke Lombok, Nusa Tenggara Barat (NTB), dan setiap ke sana, enggak pernah melewatkan sekalipun makan ayam Taliwang yang pedes dan gurihnya enak banget ini di pulau Mataram, the main and the biggest island in NTB. hehe.

tliwang

Dok. tripadvisor.com

Secondly, all the members at my house love all kind of chicken menu. Jadi, aku mau buat variasi dari menu-menu ayam yang sudah pernah kubuat sebelumnya. Menu Ayam Taliwang ini belum pernah kubuat sama sekali.

Thirdly,  at the beginning, I found a recipe from a famous magazine in Indonesia about Taliwang roasted chicken. So, I wanted to give it a try whether it was really that good or I should change into another recipe (it turned out that this magazine recipe was not recommended and so I tried another recipe from a fellow).

Menu yang akan kuberikan di sini, tentunya menu yang berhasil menurut lidah para pencicipnya. They like and I would surely keep it so that I can use it for other cooking. Menurutku, suksesnya makanan ini ada di resep Ayam Taliwang yang menggunakan santan (coconut milk), kencur (Kaempferia galanga L.), dan gula merah (palm sugar). Ketiganya merupakan bahan pembentuk utama rasa bumbu Taliwang.

Di menu sebelumnya, aku tidak menggunakan kencur ataupun santan, and instead I used Lemongrass (sereh) and Bay Leaves (daun salam). Kedua bahan terakhir ini yang membekas banget di rasa bumbu Taliwang dan malah terasa sangat tajam. So, one thing to remember when cooking roasted chicken with Taliwang sauce, never ever put lemongrass or bay leaves into your boiled sauce.

Okay, before it will get any longer, let’s find out the recipe.

Roasted Chicken with Taliwang (Lomboknese) Spicy Sauce

Ingredients:

Crush it together, using blender

6 grains of shallots (6 siung bawang merah)

3 cloves of garlic (3 siung bawang putih)

1 cm kaempferia galanga (kencur)

1 tablespoon fried terasi (Indonesian traditional shrimp paste)

6 curly chilies (cabai merah keriting)

3 big red chilies (cabai merah besar)

5 bird’s eyes chilies pepper (cabai rawit merah)

1 tomatoe (cut into pieces to make it easy to get blended)

3 cloves of candle nuts, burned (kemiri sangrai)

++


1 whole Chicken, cut into 12 pieces

1 cube of palm sugar

a pinch of salt

20 ml coconut milk

 

How to make:

  1. Crush all the ingredients except palm sugar and coconut milk using blender
  2. Fry the crushed ingredient (sauce) until it smells good
  3. Pour the coconut milk and mix it together, then add palm sugar and pinch of salt
  4. Put the chicken into the coconut milk-chilies boiled sauce on a pan
  5. Boiled the chicken and cook it until the sauce becomes thick
  6.  Leave the boiled chicken for 30 minutes to make the sauce get infused
  7. Roast the chickens and serve